top of page

Noorwegen! WAW er zijn geen woorden voor.

Bijgewerkt op: 7 nov. 2022

Camperen mag in Noorwegen overal, de natuur is gewoon weg schitterend. Zalig om Noorwegen te verkennen met de camper

Noorwegen 10 juni 2018We vertrekken richting Kiel om de ferry te nemen, we hebben er geslapen op een gratis plekje erg rustig op een parking van een dierenpark Eeckholt op een uurtje van Kiel en net voorbij Hamburg, prima voor ons!


De ferry, een hele belevenis zelfs een aquapark aan boord ! Zwemmen met zicht op volle zee we waren er zo goed als alleen.Restaurant met Waw wat een zeezicht!
Aankomst in Oslo, 30 graden, stralende zon! Het is een prachtige intrede in Noorwegen, we staan op het dek ls we de Fjord binnen varen.We bezoeken het vikingschip museum, lunchen er op wandelfstnd in Café Hjemmehos ,en gaan dan naar het park Vigiland.


Onze eerste nacht brengen we door op de camping richting GOL.Op onze vierde dag rijden we in Sunde af richting een hoogvlakte Reineskrvet, het is er prachtig, bij het dorpje ‘Reineʼ doen we een kleine wandeling van ongeveer 2 uur en we slapen er ook met schitterend uitzicht!
Zalig camperen! daarvoor zijn we naar Noorwegen gekomen.


Oh nee... regen dus de wandeling die we graag wouden doen valt in het water. We steken door naar Hemsedal en nemen de panoramaweg richting Fagernes. ook mooi maar mistig en regen we rijden nog verder door nr Jotunheimen NP.

Jo zou graag de wandeling doen van Memmurubu naar Gjendesheim maar morgen zal het te slecht weer zijn we rijden door naar een camping Sjodlen 20 min verderop.

Vanop de camping wandelen we langs het water, naar een waterval en gaan we ook een canyon Ridderspranget bezoeken, hier in de vallei is het weer wat beter.


ʼs avonds rijden we terug nr Gjendesheim en boeken de ferry voor de dag nadien. Jo een enkele rit en wij heen en terug. We staan helemaal vooraan en hebben een prachtig zicht op het meer, achter ons staan nog een heleboel campers maar die zien we dus niet.

Zalig wakker worden met het zonnetje met zicht op het meer vanuit ons bedje.Om 7u45 gaat onze ferry l! We zetten Jo af aan de eerste stop, ik ga met de meisjes nog naar Gjendebu maar stap in het terugkeren af in Memurubu waar ik nog een prachtig wandelingetje maak, ik kom er 2 Noorse mamaʼs tegen met een baby in de rugzak - ze zijn gewoon in de bergen voor 2 dagen met de baby en overnachten in de hut - WAW zo tof! We gaan samen nog op stap en doen een pick-nick in de bergen.
Terwijl Jo geniet van dit uitzicht.

De ferry van 14u gaat pas in juli, dat was even een misrekening wachten tot 17u.. , Jo is dus voor ons terug bij de parking na een wandeling van 18 km en 1000 hoogtemeters. Maar het is schitterend weer en het is leuk vertoeven bij de hut aan het water. We slapen terug op de parking aan het meer waar onze camper op ons staat te wachten.


Dag 8: We rijden door naar LOM we bezoeken het staafkerkje echt prachtig, het mooiste kerkje dt we ooit gezien hebben. Het is gebouwd in 1160 en is helemaal in hout, de sfeer nodigt uit tot bezinning.Nadien gaan er naar de bakker, blijkbaar heel gekend, merken we achteraf. En drinken er een koffie.. we rijden verder op weg 15 tot in Grotli daar rijden we af naar weg 258 - één van de scenic roads in Noorwegen - , echt onvoorstelbaar mooie weg!!! We slapen er op een plekje langs de weg met prachtig zicht, het zonnetje komt er nog door, we kunnen nog buiten eten. Het lijkt wel alsof we hier in trollenland zijn en straks de stenen in trollen zullen veranderen.

ʼs nachts komt er niemand meer langs dus heel rustig geslapen!
De volgende dag rijden we naar Sunde ( voorbij Olden) en gaan er naar de Briksdalbeen Gletsjer, De wandeling naar boven is niet bepaald idyllisch: ze brengen er de bussen Japanners naar boven met golfkarretjes. De geltsjer bewonderen was wel de moeite.


Bij onze terugkeer slapen we op Gryta camping aan het meer in Sunde een zalige plek met schitterend uitzicht en super vriendelijke uitbater.Die nacht is het beginnen waaien en regenen..storm en 's morgens gaat het gewoon door. Alles wat we gepland hadden zal niet lukken vandaag, we twijfelen nog een beetje maar blijven dan gewoon in ons busje de hele dag. Het weer is zo slecht dat we nauwelijks iets zien buiten dus zelfs al zouden we op weg gaan dan zouden we het mooie landschap missen.


Dag 11: Het zonnetje komt er door, joepie! Jo haalt zijn sup en vislijn uit en genieten van het prachtige meer! Tegen de middag komen de wolken opzetten en vertrekken we.Het plan is om naar Geiranger te gaan, we gingen eigenlijk de ferry nemen vanuit Hellesyt maar de camping uitbater kan ons overtuigen om via de weg te gaan. Het is inderdaad, heel mooi en op het uitkijkpunt boven ligt sneeuw.

een prachtige route richting Geiranger en we slapen op de Dalen camping net voor Geiranger de meisje hebben genoeg gereden.De volgende dag zakken we af naar Geiranger Fjord een prachtige fjord en de gigantische cruiseschepen die zo klein lijken tegen de hoge bergwanden hebben ook wel iets.


Echt een indrukwekkende fjord niet voor niets Unesco werelderfgoed.Van Geiranger rijden we richting Eidsdal en slaan af richting Nordal en in mijn boek staat een geitenboerderij waar je stevige boerenkost kan eten. Het is een mooie weg en de boerderij is inderdaad heel prachtig gelegen maar wandelen zal er niet in zitten met dit weer. 2 jobstudentjes houden er een winkeltje open met souveniertjes en wat later komen tot onze verbazing 2 toerbussen aangereden op dit kleine weggetje. Eten kunnen we er niet, dan maar een boterhammetje, gelukkig in onze camper altijd iets bij de hand.
We nemen de overzet van Eidsdal naar Linge en gaan richting de Trollistegen - de bekendste route van Noorwegen! - prachtige rit, boven wel volledig in de regen ik vreesde dat we niets gingen zien maar als we afdalen in de haarspeldbochten zakken we onder de wolken en genieten we toch.

De meisjes hebben er nu echt genoeg van en we gaan koffie drinken in Andalsnes. een meisje die er werkt vraagt waar we slapen en stelt voor om bij haar op de boerderij te kamperen… mooi meegenomen!
Dag 13: Andalsnes, we gaan klimmen want het regent nog steeds dan maar een indoor activiteit… en rijden n de middag door richting Kristansund. We nemen de atlantic ocean road, een weg dat zou horen tot de mooiste ter wereld, de bruggen zijn inderdaad leuk, één ziet er van ver uit als een schans.

Wij hebben echter wel al mooiere wegen gezien en vragen ons af of het de omweg waard was. De weg zelf is gratis maar de tunnel net voor Kristinsund is betalend en gezien wij heen en terug gaan .. twee keer dus.

We vinden er wel in de buurt een leuk mini haventje waar we kunnen slapen.
Dag 14: we zakken terug af richting zuiden, Kristinsund was ons Noordelijkste punt. Tegen dat we in Bud zijn beginnen de meisjes te protesteren en gaan we er lunchen en het lokale museum bezoeken. En dan zakken we verder af naar Alesund. We slapen er op de parking van het Aquarium dat we morgen willen bezoeken en kunnen er nog een kleine wandeling maken rond de baai. voor een parking is dit een prima plek, mocht het goed weer zijn kan je er zelfs zwemmen, er is een strandje.
Het aqurium is echt leuk, een super activiteit voor de meisjes, prachtig gelegen in de baai, de buiten pools zijn ingewerkt in de zee.

We kijken nu naar het weerbericht. Het plan was van hieruit enkele eilandjes en strandjes te doen ten zuiden van Alesund maar in het binnenland zou het opmerkelijk warmer worden de komende dagen we kunnen wat zon gebruiken en we rijden dus terug binnenlnd in. Wat een luxe; reizen met de camper en onze route aanpassen aan het weer. We rijden een heel eindje tot een kleine camping ten zuiden van Bykelo.

Beter weer zou op komst zijn maar voorlopig zien we het nog niet… we besluiten toch richting forse te rijden om daar via weg 13 naar Blakstrand te rijden, dit zou ook één van de mooie toeristische wegen zijn.Rond de middag maken we er een wandeling maar we zitten echt in de mist en de regen, dan rijden we nog wat verder en zakken we onder de wolken en zien we de zon! Het is er prachtig. er is nog een leuk uitkijkpunt en wat verder vinden we een ongelofelijk mooi plekje aan de rivier!! wij zijn allemaal blij, Laurine begint te zingen als ze speelt in de zon!We maken een super mooie wandeling vanop ons kampeerplekje naar een hoger gelegen meer. Terug bij ons busje springen Laurine en ik in het riviertje en nemen nadien een warme buitendouche : zalig!!ja, ja met warm water ... we zijn goed uitgerust.


wakker worden met een mooi uitzicht.


We rijden verder en belanden op een camping in KJornes, heel mooi gelegen aan het water, lijkt wat op een mobilhome parking maar het uitzicht is mooi en wij staan vooraan aan het water in het gras, Laurine is in de wolken met de kinderbadkamer en speeltuin. Sanitair en voorzieningen zijn super.

De volgende dag staat een wandeling naar de Aurlandsgletsjer staat op het programma, de weg er naar toe is ook mooi -op de griezelige tunnels na-. de wandeling is wat langer dan we dachten, we wandelen 6km om een glimp op te vangen van de gletsjer en nog eens 6 km terug en het is zweten maar we klagen niet na alle regen. Op de heenweg moeten we Laurine met al onze trucjes motiveren maar op de terug weg kunnen we ze bijna niet bijhouden, energie genoeg!In de vallei waar we geparkeerd staan is prachtig, het is een groot grasveld we hebben prachtig zicht op de gletsjers en Laurine kan in de rivier spelen, weer een zalig plaats om te overnachten, dit is echt genieten!

We besluiten toch de culturele toer op te gaan en de staafkerk van Urnes te bezoeken, de oudste van noorwegen. We moeten een ferry nemen, aan de overkant nog 20 min omhoog stappen… dat allemaal voor een kerk.. maar de wafels van de boerderij er naast maken alles goed, die smaken des te meer.terug aan de overkant gaan we nog naar het zwembad, dat is Laurine haar beloning voor de wandeling van gisteren. we slapen terug in Kjornes..


We worden wakker met stralende zon. Jo haalt zijn sup uit en we spelen een hele dag op de camping en in het water, … toen ik Laurine ʼs morgens vroeg of we hier nog een nachtje gingen blijven wat dt onmiddellijk ; JA!Dag 21: we rijden richting de volgende mooie toeristische weg. Deze ligt boven op de langste tunnel ter wereld en start in Lerdal. Het is inderdaad super mooi! We overwegen even om er te slapen maar het is toch nog wat fris op deze hoogte en zakken a richting Aurland. De afdaling is magnifiek, het zicht op de Aurlands fjord ook. we besluiten het drukke Flam over te slaan en rijden door naar Undredal.

We wisten niet wat te verwchten maar het is een klein valleitje, met een kleine camping, (gelukkig nog een plekje voor ons) de camping ligt niet direct aan water maar het restaurantje is dat wel, het uitzicht is er magnifiek! En het eten is nog lekker ook!
Dit is zo een leuk klein plaatsje, de sfeer is tof, het uitzicht is magnifiek en het eten is er lekker, de zon schijnt: we blijven er nog een dagje. jo haalt de sup terug uit en we gaan spelen op het water.met de sup in deze machtige fjord heeft toch wel iets speciaal. af en toe, passeert er een boot met toeristen maar we zijn zeker dat wij een mooier uitzicht hebben!


Vandaag moeten we verder, we slaan Gudvangen over we denken dat het er te druk is en rijden verder. In Voss doen we inkopen en Jo kan er een gasfles kwijt en kan de andere bijvullen, die is ook blij. Dan nog verder richting Eidfjord.
Een leuke camping met veel gras, een toffe speeltuin met groot schaakspel aan een meer.Dg 24: We rijden een 10 tal km verder naar Krossdalen, parkeren ons busje en gan wandelen in de Hardangervidda NP, een super mooie wandeling van 14 km maken we er naar de Kjeldebu hut steeds met zicht op de gletsjer.
De mooie ligging van de hut doet zin krijgen om hier te overnachten, ze is bovendien proper en goed uitgerust maar ik heb niet genoeg pampers mee. Waar ons busje geparkeerd staat is het ook echt wel mooi, we wandelen terug en slapen daar waar we de wandeling begonnen zijn.


Vandaag moeten we echt wel een beetje rijden, we hebben onze ferry veranderd van Bergen naar Stavanger omdat het stuk tussen de 2 steden zo mooi zou zijn. Het is bovendien ook nog één van de mooie toeristische wegen. Het eerste deel van weg 13 valt een beetje tegen, we staan er 2 keer stil: 1 keer omdat 2 vrachtwagens niet door konden in de smale weg en wat later door wegenwerken. Maar dan slaan we af richting Sud en dan wordt het er terug fantstisch mooi, dit hadden we niet meer verwacht!We vinden er een prachtig plekje aan een bergmeertje waar Laurine en ik zo induiken!!We staan op met stralende zon en gaan nog meer richting zuidelijk. Morgen willen we de Preikestolen beklimmen en we willen vroeg vertrekken. In de buurt zijn geen plaatsjes om vrij te camperen dus we nemen de dichtste camping.

Terwijl we eten aan het klaar maken zijn komt er een helicopter aanvliegen. Jo en Laurine gaan natuurlijk kijken, niet veel later komen ze enthousiast aangerend "We kunnen mee!"Dat wordt een ongelofelijke belevenis: een vlucht boven de preikestolen.

Nu Laurine hem van boven gezien heeft is ze alvast goed gemotiveerd voor de wandeling, we gaan op pad net als de zon opkomt en zijn helemaal alleen.De wandeling is mooi en gaat vlotjes.

Eens boven is het magnifiek! Moeilijk voor mama om de foto te nemen met bevende handen. gelukkig staan ze verder van de rand af dan de foto doet vermoeden. Een rots 600 m recht naar beneden uitkijkend op de fjord. Waar Tom Cruise aanhing in zijn laatste Mission Impossible film.

Als we de Preikestolen afwandelen komen we een massa mensen tegen, vroeg opstaan was dus echt wel een goed idee!Onze namiddag brengen we een bezoekje aan het fleurige Stavanger.

En dan de ferry op richting Denemarken. Niet te geloven dat we deze ochtend nog op de Preikestolen stonden.


Wat een fantastische reis! Noorway we will be back!


214 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page