top of page

Weekendje Limburg
Donderdagavond 23 juni. Morgen vertrekken we met een camper van Rent & Away voor een weekendje weg. Ons oog is gevallen op de provincie van het bronsgroen eikenhout (zoek maar op, de enige Belgische provincie met een volkslied !). De toon verraadt het al, er is iemand mee met Limburge roots.

Helaas, de weergoden hebben net dan beslist de krachten te bundelen. Ze kondigen hun eigen feestje aan in de Belgische atmosfeer... Het weerbericht goochelt met een heel pallet aan alarmerende kleurcodes. Regen, hagel, donder en bliksem zullen de onze zijn. Geen probleem voor Jo. Volgens hem zitten we in zijn camper gezellig, droog en warm 😊. We gaan ervoor.


Vrijdag 24 juni. Nadat Lauren is afgezet en gehaald voor haar laatste mondeling examen bereidt deze zich voor op de komende festiviteiten voor het einde van het schooljaar. Samen met Hanne vetrekken we richting Limburg. De regengod is alvast op op de afspraak. De hemelsluizen staan onderweg volledig open. Plat uitgedrukt : het regent oude wijven ...


We zien ons nog niet rondstappen in de Haspengouwse velden in dit weer en besluiten te stoppen aan Labiomista in Genk, het project van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen dat herrezen is op de site van de oude zoo van Zwartberg. Samen met ons veschijnt maakt ook de zon zijn opwachting !
We zijn zo goed als alleen. Hoewel we weinig hebben met conceptuele kunst worden we getrakteerd op een mooie wandeling doorheen het park en langs de werken van Koen Vanmechelen. Het CCP (Cosmopolitan Chicken Project), het hoofd van de Cosmogolem, ... het heeft toch wel iets.

Ook na ons bezoek aan la Biomista blijft de zon van de partij. We rijden door naar Borgloon en vinden in het gehucht Kuttekoven (geen tikfout) de camperplek Mobi-Loon. We krijgen een warm Limburgs onthaal van eigenaar Stephane en na enkele zinnen komt het onvermijdelijke ‘Dich bès auch van hië èrges’. Limburge roots, ... je kan ze niet verstoppen !

Helaas is de licht hellende camperweide de nacht ervoor ook voorzien van de nodige nattigheid en ligt ze er te zompig bij voor de camper. Aangezien we (weeral) alleen zijn biedt Stephane ons de ingang van de camperweide aan die nog net verhard is. Het zicht over de Haspengouwse weides is one of a kind, de wijn smaakt en de zonsondergang is fantastisch. Dag één : geslaagd
Zaterdag 24 juni :

Hoera, de zon schijnt. Terwijl de weergoden aan het uitmaken zijn wie vandaag achter de draaitafel mag staan ze we al weg.Te voet vertrekken we naar de ‘doorkijkkerk’ die zich in de velden van Borgloon bevindt (tip : ze staat op onderstaande foto).Via een grote lus door de glooiende Haspengouwse velden arriveren we aan ‘Reading between the lines’, de officiele naam.


De toren getrokken van beneden uit.

Naargelang de hoek waarin je naar naar of in de kerk kijkt zie je andere dingen. Onderstaande foto is getrokken in de toren van de kerk vanop de vloer naar boven ... je moet er maar op komen om zoiets te maken.


Via een ommetje langs de stroopfabriek in Borgloon zoeken we terug de weg naar Kuttekoven en arriveren we terug aan de camper.

De regengod heeft intussen de pleit gewonnen en trakteert ons op de eerste vlaag van de dag maar ook Jo houdt woord. In de camper zitten we gezellig, droog en warm 😊!

Dag twee : geslaagd

Zondag 24 juni : de buienradar twijfelt nog. We besluiten na het ontbijt op aanraden van de ons uitzwaaiende Stephane nog langs te gaan aan het kasteel van Ordingen voor een korte wandeling.Onderweg stoten we op ‘dikke Berta’, een monumentale beuk met een omtrek van 7 meter ...

en voert de wandeling ons langs de Haspengouwse boomgaarden.


Weet er trouwens iemand waarom bijna alle fruitbomen ingezaagd zijn ?

Terug bij de camper begint de regengod terug te dreigen. We besluiten om huiswaarts te rijden en onderweg te stoppen in Tielt-Winge bij de Vlooybergtoren. De conceptuele kunstwerken gaan er vlotjes in dit weekend 😊

De 11 meter hoge zweeftrap staat op het hoogste punt van de streek en is bekend van de serie Callboys (en de twee overlaten die hem een tijdje geleden in brand staken)
Van bovenop ( en ja, hij wiebelt) heb je een mooi zicht op de ruime omgeving

Na ons bezoekje aan de Vlooybertoren besluiten we dat ons weekend geslaagd is en rijden we huiswaarts.

Moraal van het verhaal. De weergoden heb je niet onder controle maar ze zijn in het weekend ook al eens graag op hun gemak en ... in een camper van Rent & Away zit je gezellig, droog en warm. Zeg dat Jo het gezegd heeft !
Groetjes,

Ludo, Ilse & Hanne

Ps. Degene die het Limburgs volkslied foutloos kan zingen als hij zijn gehuurde camper afhaalt bij Jo krijgt een verrassing, zorg ik voor , beloofd !

111 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page